top of page
Search

Israel gir folkemord et skeivt ansikt

Kronikk fra klassekampen

Dhī Yazan LaBeija Al-Obaide (Skeiv araber og assisterende generalsekretær i Salam Norge) 25. nov. 2023


Siden Israel startet beleiringen av Gaza 7. oktober, har vi sett flere bilder på sosiale medier av israelske soldater i ruinene. Ett bilde viser en soldat som kysser en mann. Et annet er av en soldat som holder et israelsk flagg med regnbuefarger og poserer foran en stridsvogn. I et annet bilde ser vi en soldat posere med et regnbueflagg med teksten «i kjærlighetens navn», skrevet på arabisk.


På sin Instagram-konto skriver soldaten under bildet: «For første gang heises regnbueflagget i Gaza. Det skjulte palestinske miljøet kan være håpefulle, for snart kan de leve og elske fritt fra Hamas.» Den israelske staten lager selv også slikt materiale.

Som skeiv araber kjenner jeg et slag i magen hver gang jeg ser dette dukke opp. Min kropp og min identitet blir brukt mot palestinere.

Skeive palestinere sier selv at livene deres ble verre da de flyktet til Israel. Andre sier de vil heller dø på Vestbredden enn å flytte til Israel.


Det er kjent at den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet presser skeive palestinere til å bli informanter, med trusler om å avsløre dem hvis de sier nei. Konsekvensene vil ofte være fatale uansett svar. Sier hen nei, tyster de til familien eller til palestinske myndigheter. Til og med Hamas. Sier hen ja, vil hen til slutt bli avslørt.

Sist i rekken som vi vet om, var Zoheir. Den 23 år gamle palestineren ble filmet mens han hadde et intimt forhold til en israeler som samarbeidet med Shin Bet. Tenk å bli utpresset av en person du delte kroppen din med? Han ble henrettet av Lions’ Den (en palestinsk militant gruppe, red.anm.). Ikke først og fremst fordi han var skeiv, men fordi han utleverte informasjon som resulterte i bombing av palestinere.

Israel er beryktetfor såkalt rosavasking. De bruker skeives rettigheter til å promotere seg som moderne, progressiv og vennlig innstilt til Vesten; et «paradis» for homofile. Slik avledes oppmerksomheten fra de grove bruddene på menneskerettigheter og internasjonal lov Israel begår mot palestinere. Slikt tilsløres virkeligheten av okkupasjon, massemord av uskyldige og apartheid. Israels rosavasking er rasistisk, og har til hensikt å framstille arabere og muslimer som barbarer, tilbakestående og homohatende folk.


Men de som danser i Pride-paraden i Tel Aviv, er de samme som dreper barn i Gaza. Skeive palestinere kan ikke delta i Tel Aviv Pride. Mellom dem står en mur som hindrer palestinere i å bevege seg fritt i sitt eget land.


I kjærlighetens navn har nesten fjorten tusen mennesker blitt drept. Hvor mange av disse er skeive? Ti prosent av en befolkning er et vanlig anslag.

Flere og flere skeive har begynt å innse at Israels homorettigheter ikke er reelle. I beste fall er det noen få utvalgte som får nytte av disse rettighetene. Dette har gitt grobunn for en global bevegelse: Queers for Palestine. Bevegelsen gir ikke en tommel opp for homofobien i Palestina eller i regionen. Den er et rop om at vi ikke godtar bruken av våre kropper til å legitimere etnisk rensing og folkemord.


Denne bevegelsen blir latterliggjort av Israel. På bilder på sosiale medier blir vi omtalt som «Chickens for KFC» eller «Cows for McDonald’s».


Denne uka delte tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn og tidligere nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, flere slike innlegg på X/Twitter. Han kalte det «tankevekkende» og «litt morsomt?».


Ingenting ved det som skjer i Gaza er morsomt, men det er tankevekkende. En godt voksen mann med Kohns bakgrunn og tyngde i samfunnet, mobber altså en utsatt gruppe fordi vi står opp mot massedrap på barn, menn, kvinner og skeive.

I et annet innlegg deler Kohn en video fra en kjent rasist og islamofob som heter Luai Ahmed. Kohn skriver at «det er fint å kunne heise både det palestinske flagget og pride-flagget sammen. Det kan man gjøre i demokratiske samfunn».


En tidligere nestleder for Antirasistisk Senter burde vite bedre. Ervin Kohn burde vite at det ble forbudt av den nye høyreekstreme regjeringen i Israel å heise det palestinske flagget allerede i januar. At det finnes et sett med lover for palestinere, og et annet for israelske jøder. Bilder av Pride i Israel sier lite om de faktiske forholdene for skeive i landet. Og det sier ingenting om realitetene for skeive palestinere.


Jeg ønsker så gjerne å tro at mennesker som Kohn deler innlegg som sammenligner skeive for Palestina med kyllinger for KFC i god tro. «Litt morsom», som Kohn selv sier.

Jeg er muslim. Jeg er arabisk. Og jeg er fra et annet krigsherjet land i Midtøsten – Irak. Jeg er også skeiv. Jeg forventer ikke solidaritet. Du trenger ikke å bevise for meg hvor mye du tror på rettigheter for skeive og for kvinner, for at jeg skal stå opp mot antisemittisme og dehumanisering av jøder.


På samme måte som jeg ikke trenger å overbevises med regnbueflagg for at jeg skal stå opp mot en brutal krigføring som mangler sidestykke i moderne tid. Min kamp mot et pågående folkemord er ikke betinget. Det burde den ikke være for Ervin Kohn heller.

ความคิดเห็น


Salam logo_neg.png
bottom of page